February 6, 2021

Un zambet

Cariile sunt ca un “Iceberg” – 90% din aceasta este ascunsa sub suprafata vizibila a dintelui. Dintele se distruge din interior spre exterior, ochiul liber putand observa doar mici fisuri (usor de omis) in smaltul acestuia.

Dantura atragatoare si sanatoasa inseamna un zambet “deschis”. Orice persoana isi doreste acest lucru. Statistica spune ca 75% din pacienti intrebati considera ca: sanatatea si dintii sanatosi infuenteaza pozitiv increderea in sine.

Pacientii se pot proteja impotriva cariilor prin igiena corespunzator realizata si periodic printr-un control realizat de medicul dentist.

Caria dentara este o distrugere treptata a smaltului dentar si a dentinei evoluand spre cavitati mai mari, infectii si chiar pierderea dintelui.

Caria dentara incepe de obicei pe suprafetele ocluzale ale dintelui, pe suprafetele dintre dinti si in jurul obturatiilor.

Caria apare cand anumite bacterii (care exista in mod obisnuit in gura ) se hranesc cu zaharul si amidonul din alimente si formeaza acizi daunatori pentru smaltul dintelui. In timp, acesti acizi dizolva mineralele de la suprafata dintelui si incep distructia smaltului.

Dupa ce mancati, acesti acizi ataca dintii in urmatoarele 20 min sau chiar mai mult. Daca nu sunt indepartati, ei creeaza mici eroziuni care se largesc cu timpul, penetrand dintele si eventual distrugandu-i structura. Daca aveti radacini expuse datorita retractiilor gingivale, acizii pot ataca si acolo.

O data ce smaltul dintelui a fost distrus, procesul de deteriorare este ireversilbil. Daca nu se trateaza, caria va evolua in profunzime atacand dentina si putand ajunge pana la pulpa dentara ( nervul) putand declansa durere si complicatii mai importante.

De obicei cariile aflate in stadiu incipient nu dau nici un simptom.

Mai tarziu, cand caria a distrus suficient smalt, dintii tai pot deveni sensibili la cald , la rece sau la dulce. Daca o carie ramane nediagnosticata dintele tau se va eroda semnificativ. Exista chiar riscul ca dintele tau sa se distruga iremediabil si sa se piarda datorita unei carii necontrolate.