December 4, 2021

Guided Biofilm Therapy (GBT) – Tratamentul ghidat al placii bacteriene

Guided Biofilm Therapy este soluția sistematică, predictibilă pentru gestionarea biofilmului dentar în cadrul profilaxiei profesionale, utilizând tehnologiile AIRFLOW®, PERIOFLOW® și PIEZON® de ultimă generație.

Guided Biofilm Therapy constă în protocoale de tratament bazate pe diagnosticul individual al pacientului și evaluarea riscurilor, pentru a obține rezultate optime. Tratamentul este aplicat în cel mai puțin invaziv mod, cu cel mai mare nivel de confort, siguranță și eficiență. Biofilmul dentar este factorul etiologic principal pentru carii, infecții periodontale și peri-implant. Periodontita poate crește riscul bolilor sistemice precum boli cardiovasculare și respiratorii, artrită sau diabet.

THEA DENT este una din putinele clinici din tara care a implementat protocolul GBT in combinatie cu alte tratamente dentare pentru rezultate optime si de lunga durata.

Cui i se adreseaza?

 • Pacientilor operati parodontal in programul de mentenanta parodontala postoperatorie
 • Pacientilor diagnosticati cu boala parodontala incipienta
 • Pacientilor purtatori de lucrari protetice pe implanturi, respectiv dinți naturali,
 • Pacientilor cu sensibilitate mare la detartrajul clasic
 • Pacientilor purtatori de aparate dentare copii sau adulti
 • Inaintea interventilor chirurgicale dento-alveolara, oro-maxilo-faciale, parodontale

Guided Biofilm Therapy (GBT) este cel mai performant concept de igienizare si profilaxie dentara existent in acest moment in lume, dezvoltat de compania elvetiana EMS si care are ca scop pastrarea sanatatii orale a pacientului si oferirea unei stari de bine acestuia. Durata acestui tratament este de aproximativ 45-60 de minute, iar pentru un maxim de eficienta specialistii companiei EMS Switzerland recomanda aplicarea protocolului GBT prin parcurgerea a 8 pasi:

 1. DIAGNOSTICARE, prin evaluare clinica a fiecarui caz
 2. EVIDENTIERE, prin aplicarea unei soluții colorante, pentru ca placa bacteriana sa fie usor de identificat supra și subgingival.
 3. MOTIVARE, etapa in care medicul stomatolog creste gradul de constientizare al pacientului referitor la igiena dentara si ii ofera sfaturi personalizate referitor la imbunatatirile care pot fi aduse procesului de curatare dentara realizat acasa.
 4. AIRFLOW®, care presupune aplicarea unei pulberi pe bază de bicarbonat de sodiu, Erythritol PLUS, ce îndepărtează placa bacteriană, petele și tartrul incipient supra și subgingival. Medicul stomatolog va indeparta si placa bacteriana prezenta pe gingii, limba si palat.
 5. PERIOFLOW® este etapa in care se îndepărtează placa bacterienă din pungile parodontale, la dintii naturali in pungile adanci, la furcatiile radiculare si la implanturi.
 6. PIEZON®, este etapa in care se indeparteaza orice urma de tartru ramasa (detartraj cu ultrasunete) sau pentru curatarea in jurul implanturilor si a restaurarilor protetice.
 7. CONTROL, etapa in care medicul face o verificare finala, pentru a vedea daca au mai ramas urme de placa bacteriana si se asigura ca tartrul a fost indepartat complet. Acum este momentul in care, pe un teren perfect curatat, se poate face o diagnosticare a prezentei cariilor si se pot face aplicari cu fluor, daca medicul stomatog considera oportun.
 8. RECALL – „un pacient sanatos este un pacient fericit”. In functie de rezultatul evaluarii riscurilor dentare, medicul stomatolog stabileste frecventa realizarii procedurilor de mentenanta prin igienizare profesionala si programeaza impreuna cu pacientul urmatoarele vizite de control la medicul stomatolog.

Leave a comment