Ce este endodonția?

Termenul ”endodonție” provine din limba greacã, și este format prin alãturarea a douã cuvinte ”endo” (înãuntru) și ”dontia”(dinte), așadar endodonția se ocupã cu tratamentul afecțiunilor din interiorul dintelui, mai exact cu afecțiunile pulpei. Endodonția este specialitatea medicinii dentare care se ocupã cu prevenirea, diagnosticarea și tratamentul patologiei pulpare.

Ce este pulpa dentarã?

Pulpa dentarã (cunoscutã în limbajul laic drept ”nervul dintelui”) este un țesut situat în interiorul dintelui și este compusã din nervi, vase de sânge și alte țesuturi. Pulpa este divizatã în douã pãrți, pulpa coronarã care este conținutã într-un spațiu denumit camera pulparã și pulpa radicularã situatã la nivelul canalelor radiculare. Acest țesut prezintã un triplu rol: formativ, nutritiv ºi senzorial (asigurând sensibilitatea dintelui). Pulpa este protejatã de factorii nocivi de cãtre cele trei straturi ce o înconjoarã, smalțul, dentina și cementul. În cazul în care unul dintre aceste straturi protectoare este perforat de cãtre o leziunea carioasã sau în urma unui traumatism dentar microbii din salivã vor infecta pulpa, întâi pe cea coronarã și ulterior pe cea radicularã. Acest proces patologic creeazã dureri deosebit de importante ca urmare a inflamației pulpare și iritãrii þesuturilor vii din jurul rãdãcinii.

Câte rãdãcini și câte canale are un dinte?

Fiecare dinte are o morfologie proprie care poate suferi sau nu anumite variații. Dinți pot prezenta una sau 5 rãdãcini și unul sau chiar 6 canale. La nivelul unei rãdãcini puteam descoperi unul sau mai multe canale. De asemenea la nivelul rãdãcinilor mai pot exista și numeroase canale laterale sau accesorii.

Care sunt urmãrile netratãrii unei afecțiuni endodontice?

Nerealizarea tratamentului va determina în timp o agravare a patologie, distrucția țesuturilor dure și a țesuturilor de susținere va continua având drept rezultat pierderea dintelui. Pe parcursul avansãrii leziunii durerea se va putea intensifica sau nu; însã probabil cel mai important dezavantaj al nerealizãrii la timp a tratamentului endodontic este reprezentat de posibilitatea extinderii infecției la nivel osos unde va putea determina distrucții importante și apariția a numeroase complicații.

Un dinte care nu mai doare poate necesita tratament endodontic?

Absența durerii este un indicator al cronicizãrii leziunii și nu al dispariție acesteia. Bacteriile vor continua sã avanseze cãtre os și vor putea exista reacutizãri ale afecțiunii cu episoade mai mult sau mai puțin dureroase. Un dinte ce a durut la un moment dat va trebui examinat de cãtre un medic dentist iar acesta vã va putea preciza cu exactitate starea lui de sãnãtate.

Care sunt beneficiile tratamentului endodontic?

Tratamentul endodontic va putea salva un dinte care în caz contrar ar trebui extras. Extracția dentarã atrage dupã sine o serie de modificãri funcționale (masticatori, fonetice etc.) și estetice. Dinți au tendința de a stabili în permanent contacte între ei, astfel, dacã dintele extras nu va fi înlocuit în timp util dinții vecini vor migra, aceste modificãri de poziții vor putea determina apariția a numeroase probleme ce vor afecta ocluzia (mușcãtura) sau chiar articulația. Pentru a preveni astfel de neplãceri va fi necesarã realizarea unei proteze fixe (punte) sau mobile (care se îndepãrteazã din gurã) sau a unui implant. Toate aceste variante terapeutice reprezintã soluții viabile și corecte însã care presupun costuri mult mai mari comparativ cu tratamentul endodontic și un timp de tratament mult mai îndelungat.

Va fi necesarã efectuarea unor radiografii dentare?

Pot fi acestea periculoase pentru sãnãtate? Orice tratament/ retratament endodontic, necesitã efectuarea a cel puțin 3 radiografii: înaintea începeri tratamentului, pe parcursul tratamentului și în urma finalizãrii tratamentului; însã în cazurile cu un grad crescut de dificultate va putea fi necesarã efectuarea unui numãr mai mare de radiografii. Aparatura radiologicã performantã utilizatã în prezent expune pacientul la o dozã de radiaþii minimã, care nu afecteazã sãnãtatea acestuia.