Boala parodontală, cunoscută sub denumirea populară de „paradontoză”, reprezintă inflamația cronică si ulterior pierderea suportului osos si gingiei din jurul dintilor. Este o afecțiune periculoasă, întrucât dacă semnele ei sunt ignorate, se ajunge la pierderea dinților. Principiala cauză o reprezintă activitatea agresivă a bacteriilor conținute în placă și tartrul ce acoperă suprafețele dentare. Sunt incriminați și factorul genetic, stresul, iar fumatul este cel mai de temut factor favorizant și agravant.

Primele semne de boală parodontală:

  • Respirație neplăcută persistentă
  • Gingii roșii, umflate, retrase sau care sângerează
  • Senzație de durere la mestecarea alimentelor
  • Dinți mobili sau sensibili

Ce tratamente există?

Pacientul trebuie să înțeleagă importanța unei igiene impecabile. Medicul parodontolog poate ajuta la stoparea evoluției bolii parodontale, dar numai cu cooperarea riguroasă a pacientului. Orice tratament începe cu igienizarea cavității bucale (detartraj, periaj și airflow). Ulterior, cu instrumente caracteristice, se face un grafic al adâncimii defectelor osoase (gingia se dezlipește de pe dinte permițând pătrunderea bacteriilor către os și formarea pungilor parodontale, pline cu microorganisme și țesut infectat), și în funcție de rezultatele obținute, se decide următorul pas:

  • Detartraj și chiuretaj subgingival în câmp închis – folosind instrumentar caracteristic, se îndepărtează tartrul de sub gingie și se lustruiește rădăcina dintelui, fără a inciza gingia.
  • Chiuretaj în câmp deschis, însoțit sau nu de adiție osoasă și reconstrucția crestei alveolare acolo unde distrugerile sunt semnificative, acestea fiind intervenții chirurgicale.

Rezultatele obţinute trebuie păstrate prin controale periodice şi reevaluări ale stării de sănătate a parodonţiului.