Ce este pendodonția?

Ramura stomatologica care se ocupa cu tratarea patologiei dintilor de lapte.

Ce este pulpa dentarã?

Pulpa dentarã (cunoscutã în limbajul laic drept ”nervul dintelui”) este un țesut situat în interiorul dintelui și este compusã din nervi, vase de sânge și alte țesuturi. Pulpa este divizatã în douã pãrți, pulpa coronarã care este conținutã într-un spațiu denumit camera pulparã și pulpa radicularã situatã la nivelul canalelor radiculare. Acest țesut prezintã un triplu rol: formativ, nutritiv si senzorial (asigurând sensibilitatea dintelui). Pulpa este protejatã de factorii nocivi de cãtre cele trei straturi ce o înconjoarã, smalțul, dentina și cementul. În cazul în care unul dintre aceste straturi protectoare este perforat de cãtre o leziunea carioasã sau în urma unui traumatism dentar microbii din salivã vor infecta pulpa, întâi pe cea coronarã și ulterior pe cea radicularã. Acest proces patologic creeazã dureri deosebit de importante ca urmare a inflamației pulpare și iritãrii þesuturilor vii din jurul rãdãcinii.

Câte rãdãcini și câte canale are un dinte?

Fiecare dinte are o morfologie proprie care poate suferi sau nu anumite variații. Dinți pot prezenta una sau 5 rãdãcini și unul sau chiar 6 canale. La nivelul unei rãdãcini puteam descoperi unul sau mai multe canale. De asemenea la nivelul rãdãcinilor mai pot exista și numeroase canale laterale sau accesorii.

Va fi necesarã efectuarea unor radiografii dentare?

Pot fi acestea periculoase pentru sãnãtate? Orice tratament/ retratament endodontic, necesitã efectuarea a cel puțin 3 radiografii: înaintea începeri tratamentului, pe parcursul tratamentului și în urma finalizãrii tratamentului; însã în cazurile cu un grad crescut de dificultate va putea fi necesarã efectuarea unui numãr mai mare de radiografii. Aparatura radiologicã performantã utilizatã în prezent expune pacientul la o dozã de radiaþii minimã, care nu afecteazã sãnãtatea acestuia.