•  Daca ai dureri de dinti la rece sau dulce incearca sa eviti sa mananci pe partea cu dintele dureros. In aceasta etapa, in principiu, nervul dintelui mai poate fi salvat. Adreseaza-te unui medic dentist!
  • Daca ai un dinte rupt este bine sa te adresezi unui cabinet medical stomatologic in cel mai scurt timp. Pastreaza bucata din dintele rupt in lapte sau ser fiziologic intr-un recipient steril (sunt potrivite recipientele sterile destinate recoltarii probelor de urina). In functie de marimea partii rupte si a afectarii dintelui partea pierduta poate fi „lipita” de restul dintelui. Pe linga pierderea dintelui, mai poate fi afectat si osul in care a fost implantat dintele.
  • Daca dintele a iesit cu totul din alveola dentara – dintele mai poate fi replantat. Adica repus pe pozitia in care se afla. Pentru aceasta este foarte important sa te prezinti cat mai repede la medic. Cel mai bine in primele 3 ore de la avulsie. Nu atinge sub nici o forma radacina dintelui. Atinge doar coroana dentara si pastreaza dintele in lapte sau ser fiziologic intr-un recipient steril (sunt potrivite recipientele sterile destinate recoltarii probelor de urina). Daca locul de unde a iesit dintele sangereaza musca pe o compresa sterila.
  • Atunci cand suferi de durere de dinti la cald incearca sa mananci lucruri usor reci.Nu mai astepta si mergi la medicul stomatolog.
  • Ti s-a scos de curand un nerv? In acest caz poti administra cate un Paracetamol simplu odata la 12 ore. Pot aparea dureri dupa obturatiile de canal si este normala persistenta lor pe o perioada de 14 zile. Daca dupa doua saptamani durerile nu dispar se recomanda vizita la medicul dentist.
  • Si dupa detartrajul dentar pot apare dureri usoare pana la moderate ale dintilor. In general aceste neplaceri trec de la sine in cateva zile. Utilizarea unei paste de dinti cu fluor amelioreaza simptomele si scurteaza perioada in care este resimtita durerea.

AtentieDaca fractura s-a produs ca urmare a unui traumatist ( accident sau conflict ) este recomandata apelarea numarului de urgenta 112. In acest caz este bine sa fii supus si unor examene medicala generale.

Oricat de mare ar fi urgenta stomatologica:

– nu administra antibiotice fara prescribtia unui medic:
– nu aplica pe locul sau zona dureroasa medicamente. In urma contactului pelungit cu mucoasele unele medicamente pot produce afectiuni grave: arsuri chimice
– nu clati gura cu alcool sau bauturi spirtoase. Durerea poate trece pe moment dar urmarile pot fi aceleasi ca la punctul anterior.
– nu incerca sa-ti scoti un dinte singur. Chiar si atunci cand un dinte este foarte mobil este bine sa fii consultat de un medic stomatolog. Anumite afectiuni generale impreuna cu starea de infectie locala pot produce sangerari importante dupa autoextractie.
– nu folositi spray-ul anestezic pentru a scadea durerea. Durerea va scadea dar pot aparea arsuri, poti inghiti substanta iar pe termen lung problemele tale dentare se vor agrava.

Urgenta stomatologica poate fi evitata. Iata cateva sfaturi.:

– viziteaza medicul stomatolog inainte de a concepe un copil;
– efectueaza controale periodice, cu atat mai mult cu cat ai lucrari protetice dentare sau implanturi dentare;
– la primele semne suspecte adresati-va medicului stomatolog;
– atunci cand sesizezi pezenta unor leziuni rosii, a unor ulceratii sau noduli oriunde la nivel oral (buza, gingii, limba, fata) adreseaza-te medicul stomatolog.
– inainte sa incepeti un tratament cronic, in special pentru osteoporoza, fluidizarea sangelui sau cancer, este bine sa va rezolvati probleme stomatologice;
– inaintea unor interventii chirurgicale pe cord este indicata asanarea oricaror focare infectioase orale;

Serviciile TheaDent

A team of expert doctors that are leading our clinic! Meet our staff and visit us for your next problem!

Implantologie

Implanturile dentare reprezintă cea mai modernă şi eficientă soluţie de ...

Chirurgie

Sinus lift Sinusul maxilar este o cavitate inclavată la ...

Endodontie

Ce este endodonția? Termenul ”endodonție” provine din limba greacã, ...

Serviciile noastre

Echipa de medici TheaDent se mandreste cu calitatea serviciilor stomatologice si va asigura ca o vizita la clinica noastra este o experienta placuta si prietenoasa.

tabs-image

Implantologie

Implanturile dentare reprezintă cea mai modernă şi eficientă soluţie de înlocuire a dinţilor pierduţi.

Fie că pierdem un dinte, mai mulţi dinţi sau chiar toţi dinţii, implanturile şi tehnicile moderne de implantologie vin în întâmpinarea nevoilor pacientiilor. Astfel, nu vor mai fi sacrificaţi dinţii naturali pentru a ancora lucrări de tipul punţilor dentare.Protezele mobile, lucrări protetice ce pot creea inconveniente de ordin estetic, funcţional şi de stabilitate, pot fi ancorate pe implanturi.

Igienizarea profesională dentară a purtătorilor de implante dentare este obligatorie de 3 ori pe an.

Detalii
tabs-image

Endodontie

Ce este endodonția?

Termenul ”endodonție” provine din limba greacã, și este format prin alãturarea a douã cuvinte ”endo” (înãuntru) și ”dontia”(dinte), așadar endodonția se ocupã cu tratamentul afecțiunilor din interiorul dintelui, mai exact cu afecțiunile pulpei. Endodonția este specialitatea medicinii dentare care se ocupã cu prevenirea, diagnosticarea și tratamentul patologiei pulpare.

Detalii
tabs-image

Chirurgie

Sinus lift

Sinusul maxilar este o cavitate inclavată la nivelul osului maxilar, fiind situat în lateral de fosele nazale deasupra rădăcinilor premolarilor şi molarilor superiori. Nu de puţine ori sinusul maxilar poate avea raporturi strânse cu apexul (vârful rădăcinii) acestor dinţi prin intermediul membranei care îl protejează.

Dimensiunile sinusului maxilar precum şi raporturile pe care le are cu structurile anatomice învecinate diferă de la o persoană la alta şi variază în funcţie de vârstă: la copil are dimensiuni mai mici, iar pe măsură ce avansăm în vârstă se pneumatizeaza (capătă dimensiuni mai ample şi coboară.

Prin intermediul ostiumului (orificiu localizat la nivelul meatului mijlociu) se realizează comunicarea sinusului cu cavitatea nazală, fapt ce permite drenajul eventualelor secreţii şi a mucusului acumulat la acest nivel.

Detalii
tabs-image

Protetica dentara

Refacerea estetica si functionala a integritatii aparatului dento-maxilar prin lucrari fixe: fatete, coroane si punti dentare, precum si prin lucrari mobile sau mobilizabile: proteze totale sau partiale, proteze scheletate cu sisteme speciale, proteze pe implanturi. Atunci cand, din diverse motive, din dinte lipseste o portiune ce nu poate fi refacuta prin obturatie (plomba), sau peretii dentari sunt prea subtiri pentru a suporta presiunile masticatorii, e necesara acoperirea dintelui cu o coroana. De asemenea, cand lipseste un dinte de pe arcada si spatiul gol e marginit de dinti ce nu sunt integri, sunt deteriorati, cariati sau au obturatii coronare (plombe), se recurge la o punte. Se imbraca dintii limitrofi si se inlocuieste spatiul edentat cu o coroana care sa refaca fizionomia si functionalitatea pierdute.

Detalii
tabs-image

Ortodontie

Este specialitatea stomatologiei ce presupune diagnosticarea,preventia si tratamentul anomaliilor dento-maxilare.

Detalii

Gadurile pacientilor

Echipa noastra

Echipa noastra experimentata va asteapta cu drag

Adagena Crăciuneanu

Stomatolofie generala, Parodontologie

Baicu Tatiana

Asistent

Teodora Silagieva Pituru

Chirurgie Omf Dr In Stiinte Medicale

Roxana Hidan

Stomatologie generala

Elena Draghici

Stomatologie generala

Andrei Stoica

Medic Specialist Ortodontie Si Ortopedie Dento-faciala